Predstavljena knjiga dekana Filozofskog fakulteta

Geniji, varalice i oni treći
Predstavljena knjiga dekana Filozofskog fakulteta

Knjiga „Geniji, varalice i oni treći - ogledi o odnosu znanosti i vjere“ autora prof. dr. Ivice Musića, dekana Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru,  predstavljena je na Filozofskom fakultetu.

Predstavljač knjige, a ujedno i recenzent prof. dr. sc. Stipe Kutleša rekao je da je knjigu teško predstaviti u kratkim crtama jer knjiga govori o odnosu znanosti i vjere. To je tema koja je vrlo popularna s obzirom da je prije odnos vjere i znanosti bio zanemaren zbog uvjerenja da nemaju nikakvih zajedničkih točaka.

Dapače, znanost je nešto što vrijedi cijeniti, između vjere i znanosti je postojao odnos takav da se smatralo da su religija, vjera, ali i Crkva počele razvoj znanosti“, objasnio je Kutleša te dodao da su tom smislu nastale legende, iskrivljene priče i tvrdnje za koje se već jedno dva stoljeća otkriva da su bile pogrešne.

Djelo „Genij, varalice i oni treći“ je predstavio i fra Marinko Šakota koji je istaknuo kako je prof. Musić u svojoj knjizi svjestan da je istina koja nas oslobađa gotovo uvijek istina koju radije ne bismo čuli.

No bez imalo straha dao se u raskrinkavanje zabluda, krivotvorina, zlonamjernih izostavljanja činjenica, ideoloških manipuliranja generacijama novovjekih ljudi. Sažetim tekstovima ispunjenim jasnoćom misli i bogatstvom slika, Musić podsjeća na važnost spoznaje u krhkost i djelomičnost same spoznaje čime je jasno poručio novovjekim filozofima da se trebaju sjetiti Sokratove misli da život bez preispitivanja nije vrijedan življenja“, poručio je fra Marinko Šakota.

Ravnatelj „Naših ognjišta“ fra Gabrijel Mioč, u čijem je nakladništvu nastala knjiga izjavio je da je knjiga za mudre ljude, a ima što reći i za one koje uče.

Preporučam knjigu svima koji žele mudre misli i poruke saznati, neka je pročitaju. To je knjiga koja je i teološka i filozofska i literarna i sve zajedno. Religija i znanost jedna bez druge ne mogu, moraju se uvažavati da idu paralelno jedna uz drugu“, rekao je fra Gabrijel Mioč te objasnio da je to prije bilo drugačije jer su ljudi bili opterećeni politikom, a manje pameću i školom.

Doc. dr. sc. Jela Sabljić-Vujica je istaknula da Ogledi provociraju svojim jezikom, a polemički ton knjige mora se razumjeti kao izazov ustaljenom poretku stvari.

"Njena je rečenica izazivačka: bogata aluzijama, inverzijama, hiperbolama, antitezama i upravo kao takva, retorički bujna i zasićena, ona nadire u pomireni, uravnoteženi tijek znanstvene matrice", objasnica je Sabljić- Vujica. 

Dekan Filozofskog fakulteta prof. dr. Ivica Musić zahvalio je svima koji su na bilo koji način pomogli u izdavanju knjige, ali i onima koji su bili uz njega dok ju je pisao.

Treci.ba

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Komentiraj i ti

Anketa

Koje rubrike pratite na treci.ba?

Mišljenje

prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostar
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
The current song is not available
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

Weather in

  • Djelomična naoblaka
  • Temperatura: 27°C