Prezentirane mogućnosti studiranja i stipendiranja u Francuskoj

FILOZOFSKI FAKULTET
Prezentirane mogućnosti studiranja i stipendiranja u Francuskoj

Francuski institut u BiH i Campus France održali su prezentaciju o studiranju u Francuskoj i stipendijama Vlade Francuske na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Francuska je četvrta zemlja u svijetu po broju stranih studenata s 3 500 javnih i privatnih visokoškolskih ustanova. „Sveučilišni sustav jednako tretira francuske i strane studente, jednako je dostupan svima“,  rekla je Željka Divković, predstavnica Instituta.

Država ulaže 14 000 € po svakom studentu, bez obzira na nacionalnost, pa su i školarine na francuskim sveučilištima među najnižim na svijetu.
Razlikuju tri vrste stipendija: stipendije za master 1 i 2 (cetvrtu i petu godinu studija), stipendije za doktorat, djelomične stipendije te DAP djelomične stipendije. Stipendije pokrivaju troškove školarine i upisnine do 10 000€, zdravstveno i socijalno osiguranje, troškove vize dugog boravka, smještaj u studentskim domovima te mjesečni džeparac.

Većina fakulteta traži položen službeni ispit poznavanja francuskog jezika koji se može polagati u Francuskom institutu u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru.

Za prijavu je potrebno: prijavni obrazac, dokaz o državljanstvu BiH, pismo motivacije, CV, prijepis ocjena sa zadnje dvije godine studija, posljednja stečena diploma, prijedlog 4 Master programa (za master) te prijedlog znanstveno-istraživačke teze (za doktorat).

Agencija Campus France javna je ustanova zadužena za promociju visokog obrazovanja, prijem studenata i upravljanje međunarodnom mobilnosti studenata, istraživača, eksperata i gostujućih predavača. Od siječnja 2017. godine u ogranku Francuskog instituta u Mostaru otvoren je Informativni kutak Campus Francea, zadužen za pružanje odgovora na sva pitanja koja mogu imati studenti zainteresirani za studije u Francuskoj, od pronalaska prvobitnih informacija do upisa na sveučilište.

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Komentiraj i ti

Anketa

Koje rubrike pratite na treci.ba?
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
The current song is not available
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

Weather in

  • Djelomična naoblaka
  • Temperatura: 27°C