SUM sudjelovao na prvom Rektorskom forumu zemalja Zapadnog Balkana

NOVI SAD
SUM sudjelovao na prvom Rektorskom forumu zemalja Zapadnog Balkana

Prvi Rektorski forum zemalja Zapadnog Balkana koji je okupio rektore iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvarske, Slovenije, Crne Gore, Makedonije i Albanije održan je na Univerzitetu u Novom Sadu 24. i 25. rujna. U ime rektora Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zorana Tomića, forumu su nazočili prorektor za poslovanje, ljudske potencijale i upravljanje kvalitetom prof. dr. sc. Zdenko Klepić i prorektorica za međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Sanja Bijakšić.

Kroz izlaganja prezentirani su problemi s kojima se suočavaju sveučilišta, ali apostrofirani su i često izvrsni rezultati domaćih istraživača koji se zanemaruju ili ostaju nedovoljno neprepoznati. Raspravljalo se i o uzrocima nedovoljne vidljivosti sveučilišta iz navedenih zemalja na međunarodnim listama te kako je u budućnosti poboljšati.

Sudionici foruma donijeli su niz zaključaka. Neki od njih su da se perspektive razvoja sveučilišta nalaze u jačanju internacionalizacije i to kroz povećanje mobilnosti studenata i nastavnog osoblja, ali i  uvođenjem zajedničkih studijskih programa kao i interdisciplinarnih studija. Zajednička nabavka opreme i publikacija, zajednički istraživački projekti, organiziranje međunarodnih znanstvenih konferencija također mogu poboljšati iskorištenost resursa te poticati brži razvitak sveučilišta kao i znanosti.

Prvog dana foruma potpisan je sporazum o suradnji između Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta u Novom Sadu. Sporazumom se omogućava suradnja i uvođenje zajedničkih studijskih programa na sva tri ciklusa, organiziranje zajedničkih konferencija, zajedničkih projekata kao i mobilnost studenata i nastavnika.

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

Weather in

  • Vedro
  • Temperature: 1°C