Uskoro Centar za „Lean menadžment sustav upravljanja“

FSR
Uskoro Centar za „Lean menadžment sustav upravljanja“

U sklopu projekta „Povećanje konkurentnosti poduzeća u metalnom sektoru kroz implementaciju Lean alata i osnivanje Centra za Lean" dekan Fakulteta strojarstva i računarstva dr. sc. Željko Stojkić uz suradnike i projektne partnere bio je u službenom posjetu institutu PTW Darmstadt koji se nalazi u Darmstadtu u Njemačkoj.

Sudjelovali su na službenoj edukaciji projekta te posjetili tvrtku Voith Turbo, gdje su imali priliku vidjeti implementirani sustav Lean menadžmenta u stvarnim uvjetima rada.

U suvremenim uvjetima poslovanja na globaliziranim tržištima, karakterističnim po naglim i brzim promjenama u promjenjivom, neizvjesnom i turbulentnom okruženju, nužan je prijelaz od tradicionalne menadžerske škole utemeljene na predviđanju tržišnih potreba prema suvremenoj menadžerskoj školi utemeljenoj na stvarnim potrebama kupca, odnosno zahtjevu kupca.

U navedenim uvjetima poslovanja više nije moguće održati konkurentnost bez primjene suvremenih alata Lean menadžmenta. Većina bh. tvrtki ima nisku razinu produktivnosti, slabiju učinkovitost i nedovoljno su konkurentne, što im ograničava konkurentnost na regionalnom i globalnom tržištu.
Trenutno ne postoji organizacija koja može biti servis tvrtkama u vidu podrške/konzaltinga iz Lean menadžmenta.

Upotreba Lean metoda i alata u uvjetima suvremenog poslovanja donosi brojne prednosti. Lean menadžment smanjuje mogućnost pogrešaka i zastoja u poslovanju u odnosu na tradicionalne poslovne sustave, te se njegovom upotrebom nastoji stvoriti što veća vrijednost za kupce sa što manje resursa.

Svjestan navedenih poteškoća, Fakultet strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru je zajedno s partnerima FEAL Široki Brijeg, Miviko Posušje, TEM Mandeks Široki Brijeg, TT Kabeli Široki Brijeg i Weltplast Posušje aplicirao na EU ProLocal Program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini. Program je financiran od strane Europske unije, a provodi se uz pomoć GIZ-a (The Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) zajedno s projektom „Povećanje konkurentnosti poduzeća u metalnom sektoru kroz implementaciju Lean alata i osnivanje Centra za Lean".

Projekt ukupne vrijednosti 225.540 KM i trajanja od 15 mjeseci, odobren je, te je početkom kolovoza potpisan ugovor s GIZ-om. Dosadašnja iskustva primjene Lean principa i alata u tvrtkama pokazala su da se njegovom primjenom vrlo brzo smanjuju troškovi poslovanja i zalihe, povećava se zadovoljstvo kupca, zaposlenici su motiviraniji za rad, skraćuje se vrijeme proizvodnje, pružanja usluge i isporuke proizvoda i usluga, što je i cilj projekta. Na Fakultetu je već održana prva radionica kojoj je prisustvovalo više od 50 djelatnika tvrtki iz okruženja te mnogi domaći i strani predavači.

Uz kvalitetno obrazovano osoblje, uvest će se novi alati upravljanja u organizacijama te će se uspostaviti Centar za kompetenciju iz područja Lean managementa na Fakultetu strojarstva  i računarstva Sveučilišta u Mostaru. 

Više informacija o Lean centru možete pogledati na linku.

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Komentiraj i ti

Anketa

Koje rubrike pratite na treci.ba?
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
The current song is not available
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

Weather in

  • Djelomična naoblaka
  • Temperatura: 27°C