Monika Ćubela: „MOFF donosi druženje, zabavu, dobre filmove i ugodne razgovore “

Glasnogovornica festivala
Monika Ćubela: „MOFF donosi druženje, zabavu, dobre filmove i ugodne razgovore “

11. izdanje Mostar Film Festivala – Festivala filmske glume uskoro pali svjetla pozornice. Otvaranje je predviđeno za četvrtak, 16. studenoga u 18:30h, a ulaznice su od danas puštene u prodaju. O festivalu je za naš portal govorila Monika Ćubela, glasnogovornica Festivala.

Je li sve spremno za početak 11. Mostar Film Festivala?

Praznik filma u Mostaru u velebnom prostoru HD hercega Stjepana Kosače može započeti. Sve je spremno da 11. MOFF-Festival filmske glume krene na zadovoljstvo svih zaljubljenika u filmsku umjetnost, ali i na popratne događaje. Kao što je poznato, MOFF traje od 16. do 22. studenoga, ovoga puta sa uistinu najvećim i najboljim programom. Rekli bismo, za svakoga ponešto.

Ove godine najavili ste najveće i najbolje izdanje festivala. Što će posjetitelji moći vidjeti?

Do unazad 10 godina grad na Neretvi je imao reviju filma, nazvanu mostarski Dani filma, a prošle godine revija je prerasla u regionalni MOFF-Festival filmske glume, i predstavio se sa četiri programa (natjecateljski, dokumentarni, studentski i dječiji).

Ove godine zahvaljujući naporu i angažiranju Organizacijskog odbora 11. MOFF prerasta u međunarodni festival i u svom programu će ponuditi šest programa (Natjecateljski, Between The Rivers, Docu Spectre, Dječji program - Obiteljski vikend, Studentski program „!hej studenti studentima“), a kao dodatak tu je i „Retrospektiva“, posvećena velikom hrvatskom redatelju i glumcu Antunu Vrdoljaku.

Na festivalu posjetitelji će moći vidjeti ukupno 40 filmova iz 25 zemalja. 

Koje filmove ćemo vidjeti u natjecateljskom programu  i jesu li predviđene festivalske nagrade?

U natjecateljskom programu MOFF-a bit će prikazano devet  recentnih filmova iz regije, od kojih će stručni žiri odabrati najbolje glavne i sporedne glumce te nagraditi najboljeg debitanta. Nagrađeni će kao nagradu kući ponijeti "Stablo ljubavi", repliku čuvene skulpture akademskog kipara Ljupka Antunovića. Riječ je o aktualnim filmskim ostvarenjima iz regije, o filmovima koji se bave PTSP-om, društvu u tranziciji, ratnim zločinima, nezadovoljnim tinejdžerima…

Ovogodišnji festival će otvoriti bosanskohercegovački film „Žaba“ u režiji Elmira Jukića, film koji prestavlja adaptaciju istoimene kultne predstave sarajevskog Kamernog teatra 55. Drugog dana vidjet ćemo dva ostvarenja, „Rekvijem za gospođu J“ Bojana Vuletića te slovenski film „Rudar“ redateljice Hanne Antonine Wojcik Slak. Trećeg dana u standardnim terminima od 20 i 22 sata prikazat će se filmovi akcijske komedije „The Books of knjige: Slučajevi pravde“ redatelja Zorana Markovića i lijepe i simpatične ljubavne priče „Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato“ redatelja Srđe Penezića. U nedjelju 19. studenog na rasporedu su još dva filma: makedonski „Kada dan nije imao ime“, film je baziran na istinitom događaju o ubojstvu tinejdžera kraj jednog makedonskog jezera, te svojevrsna romantična komedija hrvatskog redatelja Anđela Jurkasa „Zbog Tebe“ koju krasi iznimno velika i kvalitetna glumačka ekipa. Peti dan 11. MOFF-a u Natjecateljskom programu donosi samo jedan film, „Prokleti pas“ redatelja Dragana Pešikana. Za zatvarenje natjecateljskog programa organizatori su ostavili film „Mrtve ribe“ Kristijana Milića koji je svojom projekcijom otvorio prošlogodišnju filmsku smotru u gradu na Neretvi.

Tu je još i pet drugih programa. Što će ponuditi?

Međunarodni program 11. Mostar Film Festivala pod nazivom „Between The Rivers“ donosi osam ostvarenja koja na različite načine propituju ljudske sudbine ispričane na zanimljiv način i uz inovativan redateljski pristup. Dokumentarna izdanja koja će biti prikazana na Mostar Film Festivalu predstavit će priče o humanitarnoj udruzi, nesretnim sudbinama i spletovima nesretnih okolnosti, minulim vremenima i nekim novim istinama. Odabranih šest dokumentaraca predstavit će autore iz BiH, Srbije i Hrvatske.
MOFF posebnu pozornost daje zastupljenosti studentskog filma i mladih autora. Cilj ovog programa je da  u suradnji s akademijama radimo promociju filmske glume i glumačkog poziva.
Studentskim programom !hej studenti želimo doprinijeti afirmaciji mladih, ne samo u filmskoj umjetnosti.

Dječji program donosi obiteljski vikend s projekcijama animiranog filma „Ričard roda“ i igranog filma „Anka“. Riječ je o ostvarenjima koja će zasigurno pronaći mjesto u srcima najmlađih, kao i onih malo starijih koji još nisu zaboravili na dijete u sebi.

Retrospektiva je ove godine  posvećena velikom hrvatskom redatelju i glumcu Antunu Vrdoljaku. Mostar Film Fesitval će prikazati retrospektivu njegovih radova: „U gori raste zelen bor“, „Glembajevi“ i „H-8“. 

Recimo da su laureati ovogodišnjeg festivala dobitnici nagrade "Stablo ljubavi" za doprinos kinematografiji čuveni reditelj Antun Vrdoljak i veliki glumac Žarko Laušević.

Uz projekciju filmova festival će ponuditi  i dodatni, popratni program. O čemu se radi?

U suradnji s Akademijama i uvaženim stručnim i nastavnim kadrom, kao rastući festival koji za cilj ima promociju regionalne filmske umjetnosti s naznakom na važnost glumačkog poziva, želimo doprinijeti što boljem razvijanju i afirmaciji mladih autora u današnjem društvu, kao i svijetu filmske industrije. U tom cilju smo organizirali zanimljiva predavanja velikana filmske umjetnosti. Spomenimo Antuna Vrdoljaka i Žarka Lauševića.
Odličan dodatni program MOFF-a su svakako Masterclass i Filmski razgovori . Bit će to ugodni razgovori s redateljima, scenaristima, glumcima, producentima. Namijenjeni su filmskim radnicima, ali i ljubiteljima filma koji žele znati i čuti nešto više. Festivalska jutra, svakim danom u 11 sati u Galeriji kraljice Katarine Kosače, bit će prilika za druženja s nekima od velikana filmske umjetnosti.

Festival će i ove godine imati svoj industrijski segment nazvan Balakan Cinema Meeting. Radi se o konferenciji na kojoj će se povesti razni razgovori vezani za opstanak filma i filmske industrije u BiH i na Balkanu.

Tijekom Festivala u službenom klubu Golden Pub organizirat ćemo koncerte i zabave za naše goste i posjetitelje. Iz sedam bogatih večeri organizirat ćemo koncerte bendova te obećavamo vam još mnogo razloga za zabavu i ples. (Edo Majka, TBF, Osvajači, Tifa, Film music orcestar). Naravno druženja, zabave i ugodnih razgovora neće nedostajati.

Gdje se mogu kupiti ulaznice i po kojoj cijeni?

Prodaja ulaznica za 11. Mostar Film Festival - Festival filmske glume, poslasticu za sve ljubitelje sedme umjetnosti, počinje danas, 14. studenoga. Ulaznice se mogu nabaviti na blagajni HD hercega Stjepana Kosače u Mostaru. Ulaznice za filmove iz natjecateljskog programa su 5 KM. Za međunarodni 4 KM, a za dječji i dokumentarni program ulaznice su po 3 KM. Za Studentski program /!Hej studenti studentima te retrospektivu ulaz je slobodan. Vjerujemo da su cijene simbolične i prihvatljive za raznolik filmski program koji nudi 40 filmova iz 25 zemalja, mnoštvo radionica, predavanja, razgovora. U bogatom izboru svi će moći  pronaći  nešto za sebe.

treci.ba

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Komentiraj i ti

Anketa

Koje rubrike pratite na treci.ba?
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
The current song is not available
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

Weather in

  • Djelomična naoblaka
  • Temperatura: 27°C