Barbara Matić: Uzor mi je Janica Kostelić, a rezultati koje je postigla su zavidni

Dvostruka svjetska prvakinja
Barbara Matić: Uzor mi je Janica Kostelić, a rezultati koje je postigla su zavidni

Barbara Matić, mlada Splićanka, dvaput je bila svjetska prvakinja u ženskoj konkurenciji do 70 kg, dok je na Europskom judaškom prvenstvu u Montpellieru 2014. bila brončana.  Članica je Judo kluba Pujanke. Otkrila nam je ponešto o sebi i sportu kojim se bavi.

Kako si se počela baviti judom, odakle ljubav prema tom sportu?

U prvom razredu osnovne škole, moji treneri, Vladimir i Slavko Preradović, došli su na naš sat tjelesnoga i prezentirali nam judo, a treninzi su se održavali u atomskom skloništu škole. Na istome mjestu održavali su se satovi baleta. Kako se baš nisam snalazila u plesu, odabrala sam judo.

Kako bi motivirala djecu da odaberu ovaj sport?

Sam UNESCO je proglasio judo najboljim sportom za djecu i mlade od 4 do 21 godinu. Odličan je za razvoj jer tu stvarno imamo puno gimnastičkih elemenata. Puno pomaže u razvijanju motorike kod djece.

Dvaput si bila svjetska prvakinja, dok si na Europskom prvenstvu osvojila broncu. Kada bi morala odabrati natjecanje koje ti je ostalo u posebnom sjećanju,  koje bi to bilo?

Ne mogu se baš odlučiti koje mi je natjecanje bilo najdraže. Možda bih izdvojila Svjetsku olimpijadu mladih u Singapuru. Bila je to prva Olimpijada mladih u povijesti i ja sam prvi put provela duže vrijeme na putovanju, 17 dana,  a samo putovanje bilo je egzotično i zbog toga bih ga izdvojila.

Sudjelovala si na Olimpijskim igrama u Riu. Kakva su iskustva iz Brazila?

Rio je bio jako lijepo iskustvo, dao mi je poticaj za daljnji rad, iako rezultati nisi bili baš onakvi kakvima sam se nadala. Doduše, bila sam ozlijeđena, tako da nisam bila previše razočarana zbog toga. Ipak je to bila prva Olimpijada, nadam se da će na drugoj biti puno bolje.

Studentica si elektrotehnike na splitskom FESB-u. Kako uspijevaš uskladiti sportske i fakultetske obveze?

Odmalena imam puno obveza, uvijek sam pohađala puno izvanškolskih aktivnosti, tako da sam se od malih nogu naučila na pun raspored. Takav život prakticiram i danas, iako je sada  obveza sve manje, ali su sve veće.

Kako izgleda jedan tvoj trening?

Najprije ide rastezanje, zatim zagrijavanje, pa onda gimnastički elementi, padovi, kako bi se tijelo pripremilo za trening. Često imamo i dodatne treninge snage, ljeti često trčimo po Marjanu, a u zimskom periodu odrađujemo bazični dio te pripreme za novu sezonu.

Tvoja mlađa sestra također se bavi judom. Koliko si ti utjecala na njen izbor?

Moja sestra me prati u svemu, od sporta do škole, i mislim da dobro utječemo jedna na drugu. Ona također ima dobre rezultate. Sestra me sto posto razumije i nadam se da će tako i ostati te da ćemo jedna drugu gurati do što većih rezultata.

Koga bi navela kao svog  uzora?

Uzor mi je Janica Kostelić, iz razloga što se skijanje slabo pratilo prije nje, a rezultati koje je postigla su stvarno zavidni. Željela bih za svoj mali sport učiniti isto što i Janica za skijanje.

Kakvi su planovi kada završiš fakultet? Vidiš li se u sportu ili u struci?

Željela bih raditi u struci, ali mislim da ću imati obveza i prema Savezu i prema klubu, što ću ja probati svesti na minimum jer je općepoznato da je jako teško biti trener profesionalnom sportašu i imati obitelj, pogotovo ako ste žena. Stoga se vidim u struci, a svom sportu ću pomagati koliko mogu.

Jelena Borović

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Komentiraj i ti

Anketa

Koje rubrike pratite na treci.ba?

Mišljenje

Damir Vasilj, viši asistent
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
The current song is not available
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

Weather in

  • Djelomična naoblaka
  • Temperatura: 27°C