Arapi kupuju zemlju u Hercegovini

NOVI SUSJEDI
Arapi kupuju zemlju u Hercegovini

Arapi traže kupiti minimalno 500 duluma zemlje na području Hercegovine i za to su angažirali agencije za nekretnine u Sarajevu. Za ovaj posao su te agencije angažirale posrednike u Hercegovini koji traže potencijalne prodavače zemljišta.

Arapi su agentima za prodaju kazali kako zemlju traže da bi u Hercegovini investirali u proizvodnju organske hrane. Poznato je da su Arapi posljednjih godina pokupovali veliki broj nekretnina u Sarajevu i okolici i da ih je sve više zainteresirano za kupnju u našoj zemlji, navodi Dnevni list.

Veliku prašinu još prije dvije godine podigla je izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je ustvrdio da ”postoje ozbiljni projekti da se iz islamskog svijeta u BiH naseli između 300 tisuća i 500 tisuća ljudi koji bi mogli promijeniti sliku BiH”.

''Postoji točan plan i tu bi dolazio najniži sloj iz arapskog svijeta'', rekao je tada Dodik.

Na problem masovnijeg useljavanja imigranata iz arapskih zemalja, a pogotovo Kuvajta, upozoravao je i Fahrudin Radončić dok je bio na mjestu ministra sigurnosti te je čak najavljivao usvajanje zakona kojim bi bilo sankcionirano da državljani arapskih zemalja masovno dolaze u BiH, kupuju nekretnine i naseljavaju se.

Prema njegovom mišljenju, nije riječ ni o kakvim Kuvajćanima, nego se radi o tendenciji da se Kuvajt oslobodi imigranata koji su se na neki način uselili u tu državu iz različitih zemalja.

''Oni im daju novac da kupuju nekretnine po BiH, sklanjaju ih sa svog teritorija i ubacuju ih nama'', upozoravao je Radončić.

Prema podacima Ministarstva sigurnosti BiH, u našoj državi registrirane su 232 kompanije državljana Kuvajta. Od tog broja mnoge nisu aktivne pa se sumnjalo da služe kao pokriće za dobivanje boravka i kupnju nekretnina. Prema informacijama kojima raspolaže Ministarstvo sigurnosti, u BiH boravi nekoliko tisuća osoba iz arapskog svijeta.

Nedavno su iz SNSD-a ustvrdili da Arapi kupuju srpsku zemlju u Federaciji BiH te da na njoj grade naselja za povratnike s ratišta u Siriji i Iraku, a moguće je, kažu, da se dosele i sirijske izbjeglice.

Od nadležnih struktura vlasti zatražili su da to spriječe. Jedno od takvih naselja navodno su Popovići u Ilijašu, gdje je 150 duluma zemlje kupljeno od Srba koji su nakon rata napustili ovo područje. Tu se gradi takozvano Arapsko naselje.

Akif Fazlić, načelnik Ilijaša, novinarima je kazao da naselje gradi pravna osoba MM United registrirana u Vogošći.

''Naselje se gradi na zemljištu vlasništva tog investitora i na bazi svih provedenih procedura i dozvola da bi se jedno takvo naselje počelo graditi. Korisnici ovih objekata bit će prije svega oni koji kupe taj objekt i oni koji mogu regularno boraviti u državi BiH'', kazao je Fazlić novinarima.

Mještani uglavnom ne znaju ništa o tome tko će biti njihovi novi susjedi, a nadaju se bogatim Arapima.

Monika Ćubela

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Komentiraj i ti

Anketa

Koje rubrike pratite na treci.ba?
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
The current song is not available
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

Weather in

  • Djelomična naoblaka
  • Temperatura: 27°C