Dompes – Priča koja ima sretan početak

MOSTAR
Dompes – Priča koja ima sretan početak

''Nije sve ni izbliza gotovo, ali sve je pod krovom i samo mogu zahvaliti Bogu na donatorima bez kojih ovog ničega ne bi bilo'', kaže nam fra Iko Skoko dok nas provodi kroz dobrim dijelom dovršeni Dompes – dom u kojemu će krov nad glavom imati siromašni studenti i topli obrok oni koje sustav, iz ovoga ili onoga razloga, ne može uključiti u skrb neke od javnih kuhinja u Mostaru.

Naime, Studentski dom i pučka kuhinja, čija je izgradnja počela u siječnju 2015., stavljena je pod krov. Kuhinja i menza su dovršene, u zgradu su u potpunosti ugrađene instalacije, a s izgradnjom soba kreće se uskoro. Čim se, kako kaže fra Iko, sravnaju dosadašnji računi.

Kaže, kako je donatora bilo mnogo, a njihova će imena biti izvješena u Domu. Od onih koji su dali i marku, odvojivši od svoje neimaštine, do velikih donacija u čemu prednjači Vlada Republike Hrvatske.

A upravo će izaslanstvo hrvatske Vlade ugostiti fra Iko u Dompesu te će hrvatski premijer Andrej Plenković nazočiti otvorenju pučke kuhinje, koja će nositi ime fra Didaka Buntića, a sve, prilično dobro tajmirano, u povodu obilježavanja 100. obljetnice spašavanja djece od gladi i smrti.

Kada se dovrši, Dompes će biti dom za 150 siromašnih studenata, a u njemu će biti smješten i Međunarodni centar za dijalog, kojeg je, kako nam je otkrio fra Iko, Mostar ''ukrao'' Veneciji. A taj bi Centar trebao biti povezan s Centrom za mir koji se planira graditi u Srebrenici u sklopu obnove tamošnjeg franjevačkog samostana.

Dompes će imati sobe za invalidei učionice, sportsku dvoranu, komore za hranu...

''Nisu mi mnogi vjerovali kada sam krenuo od nule u ovaj projekt. Sada smo ideju stavili pod krov i zahvaljujući donatorima dovršit ćemo ju'', kaže fra Iko za Bljesak.info dodajući kako se nada da će prvi studenti useliti u dom već u prosincu.

''Bogu'', veli, ''ništa nije nemoguće'' i dodaje kako je sada, kada je sve pod krovom, lakše uvjeriti one koji su sumnjali da ova priča može imati uspješan i sretan početak.

bljesak.info

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Komentiraj i ti

Anketa

Koje rubrike pratite na treci.ba?

Mišljenje

Damir Vasilj, viši asistent
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
The current song is not available
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

Weather in

  • Djelomična naoblaka
  • Temperatura: 27°C