Europski dužnosnici zaobilaze BiH

Otkazani posjeti
Europski dužnosnici zaobilaze BiH

Europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn otkazao je najavljeni posjet Sarajevu zbog činjenice da u ovom trenutku nema suglasnosti sve tri razine vlasti u vezi zajedničke agende za reforme koja je trebala biti potpisana, piše Avaz.

Pozivam vlasti BiH da stanu iza preuzetih obveza prema EU, a posebno prema građanima. Država se suočava s ozbiljnim socioekonomskim izazovima koji zahtijevaju brze i važne odluke, koj trebaju biti u interesu stabilnosti i prosperiteta države i njenih građana te izvanstranačkih interesa“, kazao je Hahn, koji je pozvao vlast RS da učini slične korake kao FBiH i BiH te da usvoji reformsku agendu.

Zbog nove otvorene krize i kraha Vlade Federacije BiH, u svojoj turneji po regiji zapadnog Balkana njemačka kancelarka Angela Merkel također bi mogla zaobići BiH, ustvrdio je za Avaz Bodo Weber, njemački analitičar balkanskih prilika i odličan poznavatelj političkih dešavanja u našoj zemlji.

Iako još ne postoji službena potvrda da bi njemačka kancelarka i najmoćnija žena svijeta uopće došla u BiH, njen posjet do sada je bio sasvim izvjestan. Merkel bi, naime, 7. srpnja trebala doći u Beograd, a nakon toga posjetiti Tiranu i Sarajevo.

Weber upozorava da je sve još upitno. Novi moment - Veleposlanstvo Njemačke u Sarajevu još to nije potvrdilo, ali se mnogo govori o tome.

"Koliko sam ja mogao čuti, to bi se trebalo desiti 9. srpnja, ali postoji novi moment, odnosno neke nove otvorene krize, kao što je krah Federalne vlade koja ugrožava provođenje njemačko-britanske inicijative", kaže Weber.

Upravo zbog toga, ističe Weber, nameće se pitanje ima li šefica najmoćnije države Europske unije razloga dolaziti u BiH.

"Državnici bitnih i velikih zemalja u male države kao što je BiH dolaze samo kada one imaju što pokazati, odnosno kada postoji neki napredak koji se može predstaviti. Ovdje je pitanje postoji li to. Prije toga bilo je stupanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na snagu, a sada imate veliku krizu na tom planu", ističe Weber.

Monika Ćubela

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Komentiraj i ti

Anketa

Koje rubrike pratite na treci.ba?
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
The current song is not available
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

Weather in

  • Djelomična naoblaka
  • Temperatura: 27°C