Građani u Sarajevu: Jerusalem je glavni grad Palestine

prosvjed
Građani u Sarajevu: Jerusalem je glavni grad Palestine

Više od stotinu građana i predstavnika brojnih udruženja okupilo se danas u Sarajevu na prosvjedima protiv odluke odluke predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trumpa da Jerusalem proglasi glavnim gradom Izraela, javlja Anadolija.

Noseći palestinske zastave i transparente, okupljeni su poručili da je Jerusalem glavni grad Palestine i porukom da je “Intifada samobrana” pružili su podršku palestinskom narodu.

Prosvjedno okupljanje održano je u organizaciji Udruženja ”Bosanskohercegovačko-palestinskog prijateljstva”, Udruženja ”Palestinska zajednica u BiH”, ”Egipatska Unija u Bosni”, Udruženja ”AKOS”, te Udruženja ”Mladi muslimani”.

“Danas smo se okupili u Sarajevu, koje svi nazivaju europskim Jerusalemom kako bi poslali jedinstvenu poruku za vječni palestinski glavni grad Jerusalem, da Palestinci nisu ostavljeni sami. S nama su čestiti, hrabri ljudi koji podržavaju pravdu i mir u svijetu”, rekao je Majed Maarouf, bivši veleposlanik Palestine u BiH i aktualni predsjednik Udruženja “Palestinska zajednica u BiH”.

Kako je kazao, predsjednik SAD-a Donald Trump ne može odlučivati u tuđe ime i donijeti odluku o proglašenju Jerusalema kao glavnog grada Izraela.

“Jerusalem je međunarodni grad, Jerusalem je glavni grad Palestine, otvoreni grad za sve vjere, za kršćane, muslimane i Židove”, poručio je Maarouf.

On je ponovio da nitko od Palestinaca neće zaboraviti svoju domovinu te je pozvao Europsku uniju da prizna Palestinu kao državu s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

Avdo Hebib, predsjednik udruženja Bosanskohercegovačko-palestinskog prijateljstva, poručio je u obraćanju skupu da je u historiji nezabilježeno da se jedan narod, poput palestinskog, ovoliko dugo bori za slobodu koju mu “ugrožavaju oni koji okupatorsko pravu uzimaju sebi”.

Prema njegovim riječima, odluka Trumpa da se Jerusalem proglasi glavnim gradom Izraela je jednostrana i uvjerenja je da istu neće priznati nitko.

“Mi dajemo punu podršku borbi za slobodu palestinskog naroda i kažemo gospodinu Tumpu da zemlju Palestinaca ne može nikome poklanjati. To je historijsko, vjekovno vlasništvo palestinskog naroda, a sam Jerusalem je centar svih religija svijeta – islama, kršćanstva i ostalih. Prema tome, dati prijedlog da se takvo nešto dogodi je nesuvislo i tako je ocijenjeno i u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija koji će imati posebnu sjednicu posvećenu tome pitanju”, istaknuo je Hebib.

Pozdravio je i odluku Organizacije islamske konferencije (OIC) na nedavnom zasjedanju u Istanbulu da se odbaci jednostrana odluka američkog predsjednika i da se Istočni Jerusalem proglasi glavnim gradom Palestine.

“U tom pravcu jedinstvo islamskog svijeta je pokazano na konferenciji u Istanbulu. Prema tome, sa ovim se ne može nitko igrati jer je u pitanju mir u čitavom svijetu koji netko hoće ugroziti zbog nekakvih sitnih vlastitih interesa”, poručio je Hebib.

Poručio je da se danas iz Sarajeva šalje poruka podrške Palestincima, muslimanima u Mijanmaru, Sudanu, Jemenu, narodima koji su ugroženi i svima onima koji se bore za ravnopravnost i slobodu ljudi.

Bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić izrazio je zadovoljstvo što se glavni grad BiH sjetio i probudio da pošalje poruku Palestincima da su s njima i da podržava njihova prava.

“Mi želimo iz Sarajeva poručiti da se izraelsko-palestinski konflikt ne može riješiti silom i vojno, već samo mirnim putem, a to znači da Palestinci imaju Istočni Jerusalem kao glavni grad svoje države i da Palestinci konačno, nakon jednog stoljeća, kao i sve druge nacije osjećaju se kod svoje kuće i da ne lutaju po svijetu kao izbjeglice kao što se to događa”, poručio je Cerić.

Cerić je ocijenio da je odluka OIC-a u Istanbulu pokazala da se “cijeli islamski svijet ujedinio oko pitanja Palestine”.

“Cinici mogu reći da je namjera Trumpa dobra jer je ujedinila muslimane, ali ja mislim da se muslimani ne trebaju ujedinjavati na takvim primjerima, nego trebaju ipak da, i prije i poslije ovog imaju jedinstven stav o mnogim pitanjima koja se tiču muslimana uz svijetu i muslimanskih zemalja”, kazao je Cerić.

Američki predsjednik Trump je 6. prosinca donio odluku kojom Jerusalem priznaje kao glavni grad Izraela, te kojom je najavio premještanje američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jerusalem. Nakon ove odluke, uslijedila su negodovanja i prosvijedi u brojnim državama.

U deklaraciji nakon Summita islamskih zemalja održanog prije nekoliko dana u Istanbulu navedeno je kako su u slučaju pasivnosti Vijeće sigurnosti UN-a (o Jerusalemu) spremni na raspravu pred Općom skupštinom UN-a, prenosi HMS.

 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Komentiraj i ti

Anketa

Koje rubrike pratite na treci.ba?
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
The current song is not available
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

Weather in

  • Djelomična naoblaka
  • Temperatura: 27°C