Sveučilište u Mostaru oprostilo se od svojih studenata

posljednji ispraćaj
Sveučilište u Mostaru oprostilo se od svojih studenata

Na komemoraciji u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače i ispraćaju ispred Gradske mrtvačnice u Mostaru za četvero poginulih studenta Sveučilišta u Mostaru okupio se velik broj studenata, profesora i prijatelja.

Rektorica Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Ljerka Ostojić na komemoraciji za četvero poginulih studenata naglasila je da Sveučilište od svoga nastanka do danas nije doživjelo tužniji skup i veću tragediju od te subote, 19. prosinca 2015. godine.

Danas su mnoge misli u Hercegovini usmjerene prema Slavoniji – prema gradovima i mjestima u kojima su se rodili i živjeli naši nastradali studenti. lma nešto između Hercegovine i Slavonije što nas spaja i u dobru i u zlu. Još od godina gladi, uzajamne pomoći u teškim ratnim danima pa evo do ovog trenutka kada smo povezani u boli i tuzi“, rekla je rektorica Ostojić.

Predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru Janja Marušić obratila se prisutnima u ime svih studenata mostarskoga Sveučilišta. „Ne postoje riječi da se opiše tuga, bol i žalost koju svi osjećamo. Svi preminuli će ostati u našim mislima i životima“, istaknula je Marušić.

Kada nemamo odgovore na neka postavljena pitanja, dobro je makar na trenutak zaustaviti vrijeme i obnoviti uspomene na tih četvero studenata i uživati još jednom u njihovoj mladosti, svakoj riječi, svakom osmjehu kojeg su dijelili s nama“, kazao je prof. dr. Mario Vasilj, dekan Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti.

Prof. dr. Ivan Vasilj, dekan Fakulteta zdravstvenih studija, naglasio je da nijedna riječ nema adekvatnu snagu kojom bi se izrazilo žalovanje za madim ljudima. „Vjerujem da će svatko dugo osjećati ovaj okus gorčine“, rekao je dekan prof. dr. Ivan Vasilj.

Danijela Petrović, v. d. dekanice Agronomskog fakulteta je naglasila da je svatko na svoj način ušao u živote svojih kolega profesora, asistenata i u njima ostavili neizbrisiv trag. „Željeli smo koračati s njima i uz njih, učiti ih, gledati kako izrastaju u velike ljude. Nažalost, sudbina je htjela drugačije. Ne želim i ne mogu im reći zbogom, samo doviđenja“, rekla je Petrović.

Prof. dr. Zoran Tomić, dekan Filozofskog fakulteta, istaknuo je da su četiri mlada ljudska života utomila u vječni san odnijevši sa sobom ideale neostvarene u vremenu koje nažalost ne čeka. „Tuga je opet zaronila u šutnju, a suza traži put koji stišava patnju i zacijeliva ranu. Kao vjernike tješi nas nada u Božju providnost i njegovo milosrđe. Neka im On podari vječni smiraj, a obitelji da snagu u ovim teškim trenutcima“, rekao je dekan Tomić.

Nakon komemoracije studenti, profesori i prijatelji su se uputili u Gradsku mrtvačnicu u Mostaru i odali počast preminulim studentima.

Ispred Gradske mrtvačnice riječi potpore su uputili predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, generalni konzul RH u Mostaru Dragan Matijević i generalni vikar Mostarsko-duvanjske biskupije don Željko Majić koji je pročitao pismo mostarsko-duvanjskog biskupa mons. dr. Ratka Perića.

U crkvi svetoga Petra i Pavla u Mostaru služena je sveta misa za studente koji su tragično izgubili život.  

treci.ba

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Komentiraj i ti

Anketa

Koje rubrike pratite na treci.ba?

Mišljenje

Damir Vasilj, viši asistent
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
The current song is not available
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

Weather in

  • Djelomična naoblaka
  • Temperatura: 27°C