Treći.ba u Posavini u svetištu Šumanovci

Gunja
Treći.ba u Posavini u svetištu Šumanovci

Tijekom ove Jubilarne godine milosrđa u svakoj biskupiji je određeno nekoliko mjesta kojima će vjernici na poseban način hodočastiti i dobiti potpuni oprost grijeha. Mons. dr. Đuro Hranić, đakovačko-osječki  nadbiskup i metropolit je svetište Šumanovci kod Gunje proglasio takvim mjestom.

Istočnoslavonsko marijansko svetište Šumanovci kod Gunje je drugo najstarije svetište u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, i iako skriveno u stoljetnoj hrastovoj šumi, već stoljećima je mjesto na koje dolaze brojni hodočasnici  iz susjedne Bosne i Hercegovine, prvenstveno iz Posavine, ali i iz drugih krajeva BiH. Za hodočašćenje u ovoj godini milosrđa brojni vjernici imaju sada i dodatni motiv. Ako hodočaste u Šumanovce i zadovolje četiri osnovna uvjeta dobivaju potpuni oprost, a to je onaj oprost koji oslobađa od svake vremenite kazne koje smo zaslužili svojim grijesima, koji jesu oprošteni, ali samo u segmentu krivnje i vječne kazne.

Dopuštenje za izgradnju velebnog samostana i crkve izdao je papa Grgur XI. dokumentom od 1. lipnja 1373. godine nakon sklopljenog trojnog saveza alšanskih plemića, pape i redovnika reda svetog Franje Asiškoga a hodočašća  započinju 1376. godine nakon što je isti papa izdao još jedan značajan dokument kojim je dijelio oproste svima koji se pokaju i u određene dane hodočaste u Šumanovce (tadašnji Alšan) i pohode novosagrađenu crkvu i potpomognu njezinu izgradnju. Tako hodočašća u Šumanovce  traju već 640 godina.

Samo svetište se prostire  na lijevoj strani na kojoj se uz crkvu i veliki vanjski oltar nalazi i prostorije za svećenike i vanjska nastrešnica te staro groblje i na desnoj strani u hrastovoj šumi gdje se nalazi kapelica posvećena Bezgrešnom začeću BDM i bunar. Na mjestu sadašnje crkve je još 1765. bila sagrađena drvena kapela. Dekan i začasni kanonik Ilija Vražić organizira gradnju nove crkve na Šumanovcima na čast Blažene Djevice Marije na nebo uznesene 1822. godine. U toj prostornoj cjelini se nalazi veliki vanjski oltar na kojem se održavaju mise uoči i na blagdan Velike Gospe te na druge svetkovine a izgrađen je 1994. godine u  vrijeme kada je upravitelj svetišta bio velečasni Mato Sočković koji je  i najduže bio upravitelj svetišta – 31 godinu, a napisao je i dvije knjige o svetištu.

Sadašnji upravitelj svetišta, gunjanski župnik Ivan Živić  kaže da će do Velike Gospe  urediti veliki vanjski oltar. „Imamo projekt za koji su osigurani novci iz europskih fondova po kojem će se sadašnja cesta koja vodi do svetišta proširiti i ponovno asfaltirati. Planira se u ovoj godini  i izgradnja stazice kroz šumu koja bi bila osvijetljena te bi tako konačno struja došla do samoga svetišta“, ističe Živić.

Kada to sve bude gotovo, Šumanovci će zasjati novim sjajem i privući još više hodočasnika kojima će se ponuditi i više sadržaja.

Anto Gutić

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Komentiraj i ti

Anketa

Koje rubrike pratite na treci.ba?

Mišljenje

prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostar
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
The current song is not available
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

Weather in

  • Djelomična naoblaka
  • Temperatura: 27°C