Aspirin sprječava pojavu nekih vrsta raka

medicina
Aspirin sprječava pojavu nekih vrsta raka

Veliku studiju o jednom od najpoznatijih lijekova su proveli kineski znanstvenici sa Sveučilišta Hong Kong. Prema njihovim saznanjima, dugoročno uzimanje aspirina smanjuje rizik nastanka mnogih vrsta raka.

U istraživanju su stručnjaci pratili više od 600.000 ljudi kako bi proučili vezu između aspirina i raka. Kod onih koji su uzimali jedan aspirin dnevno u razdoblju od sedam godina vjerojatnost pojavljivanja raka jetre ili jednjaka je bila manja za 48%, a rizik od pojave raka želuca je bio manji za 38%. Pojavljivanje raka gušterače je bilo smanjeno za 34%, a raka debelog crijeva za 24%.

Prof. Kelvin Tsoi je rekao: “Rezultati pokazuju kako dugoročno uzimanje aspirina može smanjiti rizik od razvoja mnogih vrsta raka. Primijetili smo veliki utjecaj aspirina na sprječavanje razvoja raka u probavnom traktu. Smanjena je pojava raka jetre i jednjaka i to u velikoj mjeri.”

Znanstvenici su proučavali i koliki utjecaj ima dugoročno uzimanje aspirina na smanjenje drugih oblika raka kao što su rak dojke, bubrega i mjehura, ali otkrili su kako aspirin na njih nema utjecaja. Međutim, smanjio je pojavu raka pluća za 35%, leukemije za 24% i prostate za 14%, prenosi geek.hr.

Aspirin se sastoji od acetilsalicilne kiseline i primjenjuje se za brojne zdravstvene probleme. Primjerice, pomaže u sprječavanju srčanog i moždanog udara. U nedavnoj studiji je primijećeno kako je kod pacijenata koji su prestali uzimati aspirin došlo do ponovnog srčanog ili moždanog udara dok je kod onih koji su ga i dalje nastavili koristiti njihova pojava bila uvelike smanjena. Iako aspirin ima mnoge dobrobiti, mnogi liječnici ga ne žele prepisati svojim pacijentima na duže vrijeme jer redovitom uporabom aspirina može doći do pojave krvarenja u crijevima.

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Komentiraj i ti

Anketa

Koje rubrike pratite na treci.ba?
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
The current song is not available
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

Weather in

  • Djelomična naoblaka
  • Temperatura: 27°C