Japanski znanstvenik izumio obnavljajuće staklo

Tehnologija
Japanski znanstvenik izumio obnavljajuće staklo

Japanski znanstvenik je nedavno otkrio pukom slučajnošću novi tip stakla. Staklo je to koje se može popraviti jednostavnim činom pritiskanja slomljenih dijelova zajedno. Zvuči jednostavno, zar ne? Tome će ipak, nesumnjivo, trebati još nekoliko godina prije nego što se ta inovacija nametne kao diktat u industriji.

Dotični znanstvenik se zove Yu Yanagisawa, kemičar je i dolazi s tokijskog sveučilišta. Rekao je kako je otkrio novi materijal posve slučajno dok se bavio proučavanjem ljepila sposobnih za djelotvorno djelovanje na vlažnim površinama, prenosi geek.hr.

U laboratorijskom pokusu je 33-godišnji Yanagisawa slomio na pola maleni komad stakla u vlastitoj proizvodnji. Pritisnuo je potom dva odlomljena dijela stakla jedan uz drugi u trajanju od 30 sekundi na sobnoj temperaturi prije nego što se dogodilo “čudo”. Rezultat je, naravno, bio to da se staklo ponovno našlo u jednom komadu.

To organsko staklo, slično akrilnom staklu, proizvodi se iz kombinacije polimera, polietera i tioureje ili tiokarbamida. Njihova hidrogena povezanost tako daje staklu samoobnavljajuću sposobnost, tako kaže i samo istraživanje Yanagisawe.

Je li budućnost iz sf filmova iza ugla? Je li to kraj slomljenim zaslonima? Ova bi važna inovacija mogla omogućiti udvostručen ili čak možda utrostručen rok trajanja raznih  predmeta od stakla, kao što su automobilsko vjetrobransko staklo ili građevinski materijal, po Yanagisawi. Nadajmo se da će tako nekako i biti.

 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Komentiraj i ti

Anketa

Koje rubrike pratite na treci.ba?
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
The current song is not available
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

Weather in

  • Djelomična naoblaka
  • Temperatura: 27°C