Mars je planet spasa, ali put bi mogao biti samoubilačka misija

svemir
Mars je planet spasa, ali put bi mogao biti samoubilačka misija

Nove studije znanstvenika iz Amerike pokazuju da bi kozmičko zračenje moglo biti i dvostruko opasnije za zdravlje astronauta koji će provesti mjesece u letjelici na putu prema Marsu.

Mars je već godinama sljedeći veliki cilj svemirskog istraživanja i meta na koju želi kročiti ljudska noga. NASA planira poslati ljude tamo za 15 do 20 godina, ali oni nisu jedini. Kina i Rusija također imaju svoje planove, a Elon Musk ima viziju i želi na Marsu izgraditi prvu stalnu ljudsku koloniju u kojoj bi živjelo milijun ljudi.

No, ako se nova studija opasnosti zračenja na miševima može prenijeti na ljude, samo putovanje na Mars moglo bi biti puno opasnije za nas nego što se mislilo. Kako prenosi Science Alert, glavni problem je kozmičko zračenje. Snažne atomske i subatomske čestice koje izbacuju zvijezde, crne rupe i drugi snažni izvori u svemiru mogu oštetiti DNK, povećati rizik od raka, dovesti do očne mrene, izazvati oštećenja živčanog sustava i povećati rizik za bolesti krvnog sustava.

Znanstvenici znaju da su astronauti u svemiru izloženi puno većem zračenju, no i na postaji ih štiti Zemlja. Putovanje prema Marsu postaje sasvim druga priča gdje su potpuno izloženi, a osim toga, Crveni planet ostao je bez svog magnetskog polja prije nekoliko milijardi godina te bi na površini planeta bili izloženi zračenjima.

Frank Cucinotta i Eliedonna Cacao sa Sveučilišta Nevade istražili su prethodne četiri studije i uz proučavanje učinaka direktnog udara kozmičkih zraka na stanice, proučavali su i sekundarne posljedice. Otkrili su tako da je rizik od raka u dubokom svemiru dvostruko viši od ranijih procjena - barem kod miševa. Misle da je razlog zbog toga način na koji se oštećena DNK širi tijelom. Naime, stanica može drugim stanicama dati kemijski signal nakon udara kozmičkih zraka, što bi moglo potaknuti i obližnje zdrave stanice na mutaciju i upravo je taj domino efekt problem koji se ranije nije proučavao.

Znanstvenici upozoravaju i kako postoje značajne razlike između širenja raka kod miševa i ljudi i te bi razlike mogle limitirati primjenjivost njihovih prognoza, zbog  čega su potrebne nove studije prije tih dugoročnih svemirskih misija.

No, svemirske agencije i privatne kompanije svjesne su ovog potencijalnog rizika i rade na novim načinima zaštite od svemirskog zračenja. Izraelska tvrtka radi na oklopu koji bi apsorbirao zračenje, a znanstvenici predlažu i lansiranje satelita koji bi mogao služiti kao umjetni magnetni štit oko Marsa.

izvor: 24sata
 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Komentiraj i ti

Anketa

Koje rubrike pratite na treci.ba?

Mišljenje

Damir Vasilj, viši asistent
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
The current song is not available
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

Weather in

  • Djelomična naoblaka
  • Temperatura: 27°C