Na Marsu pronađen životno važan element – bor

planet
Na Marsu pronađen životno važan element – bor

Na Marsu se pojavilo nešto što podržava teoriju da je planet nekada imao podzemne vode pogodne za život.

Bor je polumetal i kemijski element rednog broja 5. Na našem planetu nije nikakva neuobičajenost jer je široko rasprostranjen, i to uglavnom u obliku boraksa. NASA i njezino istraživačko vozilo (rover) Curiosity je na Crvenom planetu pronašla upravo – bor. Dotični kemijski element je od strahovite važnosti za život upravo zato što predstavlja ključni dio mnogih proteinskih molekula i važan je za sintezu DNA.

Znanstvenici su svoje veliko otkriće objavili tijekom godišnjeg sastanka Američke geofizičke unije u San Franciscu. Istraživač Patrick Gasda iz Los Alamos nacionalnog laboratorija u Novom Meksiku izjavio je kako nijedna ranija misija dosad nije pronašla bor na Marsu. Zašto je to toliko bitno? Pojasnit ćemo.

Ako je taj bor koji je Curiosity pronašao u mineralima kalcij sulfata sličan onome na Zemlji, to bi trebalo biti dokaz da se temperatura podzemne vode Marsa nekada kretala između 0 i 60 stupnjeva Celzijevih, kao i to da je bila neutralne pH vrijednosti. To također treba značiti da je rastvoreni mineralni sadržaj te podzemne vode mogao biti pogodan za život.

Točan vremenski period pogodnosti za život ostaje još nepoznat. Svejedno, dovoljno je stvari koje navode na zaključak da je četvrti planet od Sunca bio milijunima godina pogodan za evoluciju života mikroba.

S obzirom na to da je rover Curiosity našao bor na planini Sharp kratera Gale, stručnjaci već imaju teoriju zašto je baš to mjesto u pitanju. Naime, sugerira se da je Marsov krater Gale bio formiran u vremenu dok je planet bio mokar pa se s vremenom moglo formirati jezero unutar samog kratera. Postupno je jezero nestalo, a krater se našao zatrpan sedimentima.

Iako nema neposrednih dokaza postojanja prastarih mikroba s Marsa, ovo otkriće je od velike važnosti da se to možda uskoro dogodi. Jedva čekamo nove zaključke i možda još neke marsovske pronalaske.

geek.hr

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Komentiraj i ti

Anketa

Koje rubrike pratite na treci.ba?
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
The current song is not available
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

Weather in

  • Djelomična naoblaka
  • Temperatura: 27°C