Otkriven planet u sustavu s tri zvijezde

planete
Otkriven planet u sustavu s tri zvijezde

Koliko god mislili da smo otkrili tajni svemira, on nas i dalje svakog dana iznenađuje. Astronomi su, naime, otkrili planet u sustavu trojne zvijezde, na čijoj cjelokupnoj površini vlada vječni dan, a jedna godina traje pola tisućljeća.

Riječ je o plinovitom divu četiri puta većem od Jupitera s atmosferom od vode i metana (nemaštovita službena oznaka je HD 131399Ab), koji revoluciju oko svoje matične zvijezde (HD 131399A) napravi za 550 godina. Razlog tako velikoj revoluciji leži u udaljenosti između planeta i zvijezde, koja iznosi dvostruko više no udaljenost Sunca i Plutona.

Planet je star tek 16 milijuna godina (usporedbe radi, Zemlja je stara 4,5 milijardi godina), što ga svrstava među najmlađa nebeska tijela uopće. Astronomi su do sada smatrali kako je postojanje ovakvih sustava nemoguće, jer bi orbite planeta u trojnom sustavu bile nestabilne, što bi za rezultat imalo uništenje planeta ili njegovo izbacivanje iz sustava. HD 131399Ab je, očito, pronašao pukotinu u proračunima i preživio sve Scile i Haribde kojim su ga njegova tri sunca izložila.

Matična zvijezda, HD 131399A, udaljena je od nas 320 svjetlosnih godina i 1,8 puta je masivnija od našeg Sunca. Dijeli zajednički centar mase s drugom zvijezdom, HD 131399B, oko koje pak kruži još jedna zvijezda, HD 131399C. HD 131399Ab je tako okupan svjetlošću s tri izvora, što ga čini jedinstvenim u poznatom svemiru. Ukoliko bismo se našli na površini ovog neobičnog svijeta, imali bismo priliku iskusiti vječni dan – koji traje oko pola njegove godine – odnosno višestruke izlaske i zalaske sunca, što pak traje drugu polovicu njegove godine.

znanost.geek.hr/The Verge/Gizmodo/Blastr

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Komentiraj i ti

Anketa

Koje rubrike pratite na treci.ba?

Mišljenje

prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostar
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
The current song is not available
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

Weather in

  • Djelomična naoblaka
  • Temperatura: 27°C