Uklanjanje pesticida sodom bikarbonom

ekologija
Uklanjanje pesticida sodom bikarbonom

Soda bikarbona ima veoma raznoliku primjenu. Upotrebljava se u kuhinji, za njegovanje kože pa čak i za liječenje određenih zdravstvenih problema. Nije skupa, a njena učinkovitost je dokazana u mnogim studijama. U ovom slučaju, soda se pokazala jako učinkovitom prilikom uklanjanja štetnih pesticida s voća i povrća.

U istraživanju kojeg su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Massachusetts dokazano je kako soda uklanja do 96% pesticida s hrane u periodu od 15 minuta. Kada se pomiješa s vodom, dobije se pasta. Ako se pasta nanese na koru jabuke, ona će eliminirati ostatke skoro svih pesticida koji se obično upotrebljavaju za zaštitu voća i povrća. Ova metoda je učinkovitija od dosadašnje primjene vrste izbjeljivača s kojim se voće tretiralo 2 minute.

Glavna autorica studije dr. Lili He je rekla: “Ostaci pesticida mogu ostati na proizvodima pa nakon konzumacije oni dospijevaju u naš organizam. Budući da je to jako opasno, potrebno je pronaći načine za njihovo smanjenje.”

U ovom istraživanju znanstvenici su upotrijebili uobičajene pesticide tiabendazole koji prodire u koru jabuke i fosmet. Tretirali su s njima voće i ostavili ih jedan dan. Nakon toga neke jabuke su prali vodom iz slavine, a neke s otopinom izbjeljivača ili smjesom sode bikarbone i vode. Uz pomoć najnovije tehnologije mjerili su prisutnost pesticida na površini i unutar voća. Dobiveni rezultati su pokazali kako je soda bikarbona bila najučinkovitija. Nakon 12 minuta primjene, nestalo je 80% thiabendazolea i 96% phosmeta. Thiabendazole se teže uklanja jer prodire u unutrašnjost jabuke, prenosi geek.hr.

Soda uklanja pesticide zbog svoje visoke alkalnosti koja razbija kemijske spojeve na manje i bezopasnije molekule. Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Journal of Agricultural Food Chemistry.

 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Komentiraj i ti

Anketa

Koje rubrike pratite na treci.ba?
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
The current song is not available
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

Weather in

  • Djelomična naoblaka
  • Temperatura: 27°C